Kupno auta niezgodnego z umową - ile czasu na roszczenie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

Zamieszczone przez loyd
    treści czynności prawnej
    dlaczego - treścią czynności prawnej było kupno auto o określonym przebiegu. Przebieg ten okazał się inny, gdyby było to wiadomo że jest inny przed, do zawarcia umowy by prawdopodobnie nie doszło.

Klasyczny błąd istotny subiektywnie, w dodatku popełniony w wyniku podstępu drugiej osoby (nieautentyczna książka serwisowa).

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Zamieszczone przez westwi78
      Zamieszczone przez loyd
      treści czynności prawnej
      dlaczego - treścią czynności prawnej było kupno auto o określonym przebiegu. Przebieg ten okazał się inny, gdyby było to wiadomo że jest inny przed, do zawarcia umowy by prawdopodobnie nie doszło.

Klasyczny błąd istotny subiektywnie, w dodatku popełniony w wyniku podstępu drugiej osoby (nieautentyczna książka serwisowa).
      Skoro tak sądzisz, to nie będę się sprzeczał ....

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Skoro tak sądzisz, to nie będę się sprzeczał ....
        nie jestem prawnikiem, jeśli się mylę to napisz...głośno myślę, to wszytko.

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9942
          • Ford

Zamieszczone przez Dzida
          Zamieszczone przez Agamek12
          Ale dziś postaniowiłem zadzwonić do Chodzeń-ia i upewnić się co do historii i... uff, przebieg zgodny...
          i dostałeś info przez telefon na tzw. buzię?
          Też myślałem, że się nie da, ale potwierdziłem (moze przez to, że podałem nazwisko poprzedniej właścicielki i numer VIN)... Jutro wezmę od nich oryginalne wydruki zakresu czynności, bo są tam kółka od mojej tojtojki...

Zamieszczone przez Dzida
          Opony z I-go montażu po 200 kkm, to nierealne.. Kolega napewno się pomylił, albo chciał podkoloryzować odrobinę.
          Przykład znajomego, notabene byłego (vice)burmistrza miasta Wołomin o nazwisku takim, jak jednego z polskich bramkarzy... Otóż miał on naście lat temu Wartgolfa, do którego kupił zajebiste wówczas opony Michelina. Traf jednak chciał, że auto zaraz po ich zakupie uległo (o ile dobrze pamiętam) wypadkowi. Więc znajomy zdjął z wraku koła i kilka innych części, a resztę (w uproszczeniu) wysłał na złom. Za chwilę kupił Hjundaja Pony, który na pierwomontaż miał hu..we opony i zaraz zamienił je na rzeczone Micheliny. Przejechał na nich masę kilometrów - wytarł je dokumentnie i zaraz po tym załozył zdjęte na początku oryginalne opony hjundaja... Pojeździł na nich trochę i podczas sprzedaży auta nabywca cieszył się, że ma uszanowane auto, bo mimo sporego przebiuegu, ma oryginalne opony...
          Zresztą inny przykład: moja poprzednia O1 '00 miała w momencie kupna prawie 190kkm i jako opony letnie miała założone Gódjery z bieżnikiem około 3-4mm z DOT-em z końca roku 99 - więc też raczej oryginalne z pierwomontażu (ale wywaliłem je natychmiast, bo ze starości popękały)... Teraz mam w tojtojce przy 108kkm także pierwomontażowe Miszeliny około 5mm - i też je chyba wywalę, bo szumią(?)...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

jedna rzecz mnie nurtuje -> po czym się rozpoznaje "opony z pierwszego montażu", po dacie produkcji?
            przecież można sobie kupić z dowolną, wystarczy się udać na szrot oponowy albo allegro...
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9942
              • Ford

Zamieszczone przez szkoda
              jedna rzecz mnie nurtuje -> po czym się rozpoznaje "opony z pierwszego montażu", po dacie produkcji?
              Wiem, że Twoje pytanie jest podchwytliwe... ale powiem tak: nie da sie rozpoznać, czy te opony na 100% są "pierwomontazowe"...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez Agamek12
                Zamieszczone przez szkoda
                Wiem, że Twoje pytanie jest podchwytliwe... ale powiem tak: nie da sie rozpoznać, czy te opony na 100% są "pierwomontazowe"...
                nie jest podchwytliwe, po prostu tyle razy się tu przewinął pierwszy montaż, że pomyślałem, że może czegoś nie wiem, specjalne oznaczenia alboco.
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...